در آموزش ثبت قرارداد در سامانه کاتب قصد داریم تا هر یک از مراحل ثبت قرارداد در سامانه کاتب را شرح دهیم . این راهنما جامع به مشاوران املاک کمک میکند ضمن شناخت سامانه به آسانی قرارداد های خود را ثبت و مدیریت کنند .
سامانه کاتب چیست ؟
این روزها سوال بسیاری از افراد این است که « سامانه کاتب چیست؟ » سامانه کاتب یک پلتفرم جامع دیجیتال است که توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور طراحی شده و به منظور ارائه انواع خدمات ثبتی به صورت آنلاین و در هر ساعت از شبانهروز راهاندازی شده است. این سامانه از طریق وبسایت، اپلیکیشن موبایل، و کدهای دستوری (USSD) به شهروندان و کسبوکارها خدمات مختلفی را ارائه میدهد.
دسترسی به خدمات سامانه کاتب

- وبسایت سامانه کاتب : کاربران میتوانند با مراجعه به ایت وبسایت (kateb.ir) به سادگی در پلتفرم کاتب ثبت نام کنند و از خدمات آن بهره مند شوند .
- اپلیکیشن موبایلی کاتب : برای کاربرانی که ترجیح میدهند خدمات ثبتی را از طریق گوشیهای هوشمند خود مدیریت کنند، اپلیکیشن موبایل کاتب گزینهای ایدهآل است. این اپلیکیشن برای دستگاههای اندرویدی طراحی شده و میتواند از وبسایت کاتب دانلود و نصب شود . دانلود اپلیکیشن کاتب
- کد های دستوری ( ussd ) : کاربران میتوانند با
شمارهگیری کد دستوری #۲۲۸۲* از طریق گوشی خود، به
سامانه کاتب متصل شوند. پس از ورود به منوی مربوطه، میتوانند با انتخاب گزینههای
مختلف، به خدماتی مانند ثبت و مدیریت اسناد، استعلامها، و دریافت اطلاعات دسترسی
پیدا کنند
ثبت نام در سامانه کاتب
مشاورین محترم املاک جهت ثبت قرار داد و پیش نویس در ابتدا میبایست در این سامانه ثبت نام کنند .

برای ثبتنام در سامانه کاتب، ابتدا کد ملی، تاریخ تولد و شماره تماس خود را وارد میکنید. سپس با وارد کردن کد ارسالشده از طریق پیامک، فرآیند ثبتنام تکمیل میشود . ثبت نام در سامانه کاتب
ثبت قرارداد و پیش نویس در سامانه کاتب
پس از تکمیل ثبت نام , برای ورود به سامانه ، کافی است کد ملی خود و شماره پیامک شده را وارد کنید . ورود به سامانه کاتب

با ورود در سامانه وارد صفحه بالا میشوید . در این صفحه خدمات ارائه شده توسط این سامانه را مشاهده میکنید . در ادامه روی قسمت مشاورین املاک کلیک کنید

در صفحه باز شده چند گزینه را مشاهده میکنید
- ثبت پیش نویس قرارداد
- ثبت قرارداد خارج از شمول قانون الزام
- کارتابل مشاور املاک
- بلا اثر نمودن قرارداد / پیشنویس
- ثبت متمم
- استعلام کد رهگیری / شناسه ثبت
ثبت قراردادها در سامانه کاتب به دو صورت انجام میشود. ثبت پیشنویس قرارداد برای ملک هایی است که دارای سند تک برگ جدید هستند و مستلزم مراجعه به دفترخانه است، در حالی که ثبت قرارداد و مباعیه نامه برای تمامی ملک ها قابل انجام است و نیازی به مراجعه به دفترخانه ندارد؛ اما برای این کار باید کد رهگیری استعلام شود.
در قسمت کارتابل میتوانید قرارداد ها و پیش نویس های ثبت شده خود را مشاهده کنید .
همچنین شما میتوانید قرارداد ها پیش نویس معاملات را بلا اثر نمایید . برای بلا اثر کردن پیش نویس قرارداد اخذ تاییدیه یکی از طرفین و برای بلا اثر کردن قرارداد اخذ تاییدیه تمامی طرفی الزامی است. اخذ تاییدیه از طریق پیامک انجام میشود.
از گزینه ثبت متمم برای اضافه نمودن متمم قراردادهای نوشته شده میتوانید استفاده کنید
مرحله اول (نوع قرارداد)

پس از انتخاب نوع قرار داد میبایست نوع معامله را انتخاب کنید که شامل موارد زیر میشود :
- خرید و فروش
- اجاره
- انتقال سرقفلی
- مشارکت در ساخت
ثبت ملک قولنامه ای در سامانه کاتب
مرحله دوم (اشخاص)

در این بخش اطلاعات تمامی اشخاص قرارداد یعنی خریدار، فروشنده، وکیل، نماینده و … را با زدن دکمه اضافه کردن شخص جدید وارد نمایید.
مرحله سوم (مشخصات سند)

در این مرحله لازم است اطلاعات سند ملک وارد شود. این بخش شامل انواع مختلف سند است و با انتخاب نوع سند، بخشهای مربوطه برای تکمیل نمایش داده میشوند.
مرحله چهارم (مشخصات ملک)

در این مرحله میبایست موضوع قرارداد , مشخصات معامله و امکانات ملک را وارد نمایید .
مرحله پنجم (پرداخت های قرارداد)

در این مرحله لازم است مبلغ قرارداد را وارد کنید. پس از وارد کردن مبلغ، در بخش پایین صفحه، گزینهای با عنوان “افزودن شرایط پرداخت” وجود دارد. با کلیک بر روی این دکمه، میتوانید جزئیات دقیقتری درباره نحوه پرداخت قرارداد مانند تعداد اقساط، زمانبندی پرداختها، مبلغ هر قسط، پیشپرداخت را وارد کنید. این اطلاعات به شما کمک میکند تا تمامی شرایط مالی قرارداد به صورت شفاف و دقیق ثبت شود و از هرگونه ابهام در آینده جلوگیری گردد.
مرحله ششم (دفترخانه)

- در این بخش میبایست دفترخانه موردنظر برای تنظیم سند را انتخاب نمایید.
- برای جستجوی دفاتر، میتوانید با وارد کردن بخشی از شماره دفترخانه، نام شهر، آدرس یا نام و نام خانوادگی سردفتر در کادر زیر، دفترخانه مورد نظر خود را از میان فهرست نمایش دادهشده انتخاب کنید.
این بخش در قراردارهای خارج از شمول قانون الزام اختیاری میباشد .
مرحله هفتم (شرایط قرارداد)

در این مرحله، سامانه به طور خودکار بندهای قرارداد را تنظیم میکند. در پایان این بخش، لازم است که توضیحات تکمیلی مربوط به قرارداد را به صورت مکتوب وارد کنید.
مرحله هشتم (مدارک و مستندات)
در این بخش، میتوانید مدارک و مستندات مربوط به مورد معامله را بارگذاری کنید. تکمیل این بخش اختیاری است.
مرحله نهم و پایانی ( تایید و امضا )

این بخش، مرحله نهایی ثبت قرارداد در سامانه کاتب است. در این قسمت، اطلاعات قرارداد مانند نوع معامله، تاریخ و شماره قرارداد نمایش داده میشود.
برای تکمیل فرآیند، لازم است دو نفر به عنوان شاهد معامله معرفی شوند.
در صورتی که قرارداد جزو موارد خارج از شمول قانون الزام باشد، وارد کردن شماره هولوگرام ضروری است.
در ادامه، باید تاییدیه طرفین معامله دریافت شود. برای این منظور، روی دکمه “دریافت کد تایید” کلیک کرده و کدی که به شماره طرفین پیامک میشود را وارد کنید. پس از تایید طرفین، قرارداد به ثبت نهایی میرسد.
جمع بندی
در آموزش ثبت قرارداد در سامانه کاتب، به فرآیند ثبتنام و ورود مشاورین املاک به این سامانه، همچنین چگونگی ثبت قرارداد و پیشنویس پرداختهایم. ثبت قرارداد در سامانه کاتب شامل 9 مرحله است که در این راهنما هر یک از این مراحل بهطور کامل بررسی شده است. در صورت بروز هرگونه سوال، کارشناسان ملکچین آماده پاسخگویی به شما هستند.